top of page

MAGMA 101/102 nedir?

MAGMA 101/102, çoğu üyesinin ilk çok sesli koro deneyimini, koro kültürü altyapısını ve temel müzik teorisi bilgilerini edindiği bir oluşumdur.


Prova ve derslerde ilk olarak ses ve nefes kullanımı ve temel koro şarkıcılığı eğitimi verilir. Bu temelin üzerinden notalar, aralıklar, akorlar, müzikal terimler gibi temel ve orta düzey konular öğretilir. Bu teorik bilgiler düzenli olarak solfej ve duyum egzersizleriyle pekiştirilir. Kanonlar ve basit çok sesli eserler çalışılarak öğretilerin kalıcı hale gelmesi hedeflenip temel koro şarkıcılığı becerisi ve bilinci kazandırılır.
 

14 yaş ve üzerindeyseniz, çok sesli koro deneyimi, koro kültürü altyapısı ve temel müzik teorisi bilgileri edinmek veya bu alanlardaki birikiminizi geliştirmek, ses ve nefes kullanımı ve temel koro şarkıcılığı dersleriyle potansiyelinizi ortaya çıkarmak, koro şarkıcılığı becerisi ve bilinci kazanmak istiyor ve bu çalışmalar için düzenli olarak zaman ayırabileceğinize inanıyorsanız MAGMA 101 ve MAGMA 102'ye başvurabilirsiniz.

MAGMA 101’e katılmadan MAGMA 102'ye başvurabilir miyim?

 

Evet. MAGMA 101 programına dahil olmamış olsanız bile MAGMA 102 programına katılım sağlayabilirsiniz. Ancak akışı anlayabilmek ve daha sağlam bir öğrenim sağlayabilmek için önce MAGMA 101 programına katılmanızı tavsiye ederiz.

MAGMA 101'de neler öğreneceğim?

MAGMA 101, Pazartesi günleri 19.30-21.30 saatlerinde gerçekleşen, 12 haftalık bir webinar programıdır. Müfredatı, programın eğitmeni olan Ayberk Oğul Konca tarafından, müzik ve eğitim dünyasının önemli isimleri olan Gerald Klickstein (The Musician’s Way Newsletter), Cindy Huggett (The Virtual Trainer’s Guide to Online Course Design), Tine Fris & Kristoffer Fynbo Thorning (Icebreakers, Breaking the Ice), Zoltan Kodaly Pedagogical Institute of Music (Zoltan Kodaly ve Kodaly Yöntemi) eğitimcilerin metodları rehberliğinde dört aşama ve 12 hafta olarak planlanmıştır. Bu aşamalar, aşamaların içerikleri ve kazanımları şu şekildedir;

Giriş

Koro şarkıcılığı nedir, sesimizi nasıl kullanırız, temel müzik teorisi bilgisi ile şarkı söylemek arasında nasıl bağlar kurabiliriz gibi sorulara yanıt bulabileceğimiz giriş bölümü.

Temel ve Derinleşme

Temel şarkıcılık becerilerini geliştirmeye yönelik egzersizlerin çeşitlendirilmesi, müzik teorisinin en temel taşı olan aralıklar konusu ile koro şarkıcılığı ve müzisyenlik becerilerinin desteklenmesini sağlayacak temel eğitim ve bunları pratik ederek zenginleştireceğimiz aynı zamanda daha ücra bilgilere dokunacağımız derinleşme bölümü.

 

Hasat

Bu süreye kadar öğrenilen tüm bilgiler pekiştirilir ve soru-cevaplar yardımı ile açık kalan noktalar kapandığı ve netleştirildiği, program boyunca işlenen ve ele alınan konular üzerinden bir sınav ve sınavın birlikte çözümü ile konuların tekrar edildiği ve bununla birlikte interaktif bir alan yaratılarak katılımcıların deneyimlerini paylaştığı hasat bölümü.

MAGMA 101'de hangi kazanımları alacağım?

MAGMA 101 programının en temel beş kazanımı şunlardır;

  • Katılımcı, koro kültürüne ve koro şarkıcılığı prensiplerine hakim olarak bunları temel müzik teorisi ve tarihi ile destekler.

  • Katılımcı, aralıklar konusunu anlamış ve uygulayabilir bir durumda olur. Minör ikili, majör ikili, minör üçlü, majör üçlü, tam dörtlü, tam beşli aralıkları hızlı bir şekilde kurabilir, ayırt edebilir ve duyumsal olarak algılıyabilir.

  • Katılımcı, ses sağlığının ne olduğunu bilir, sesini koruyabilir ve doğru kullanmanın temelini atmış olur.

  • Katılımcı, nota okuma (solfej) bilgisine sahip olur ve orta basit eserleri deşifre edebilir, basit koro yazılarını seslendirebilir.

  • Katılımcı, kanon, marş, şarkı gibi farklı formlardaki eserleri seslendirebilir ve farklı formlarda eserler çalışmış olur.

MAGMA 102'de neler öğreneceğim?

MAGMA 102, Salı günleri 19.30-21.30 saatlerinde gerçekleşen, 12 haftalık bir webinar programıdır. Bu bölümler Giriş, Temel, Derinleşme ve Hasat şeklinde isimlendirilmektedir.Programa koro müziğine ve/veya müzik teorisine meraklı her yaştan insan ve bulunduğu şehir farketmeksizin dünyanın her yerinden kişi çevrimiçi olarak katılım sağlayabilir. MAGMA 102 programı katılımcılarını temel müzik teorisi ve temel koro şarkıcılığı alanında geliştirmeyi hedefleyen, “müzik teorisine hakim koro şarkıcıları” vizyonu ile yola çıkmış ve bu vizyonda koro şarkıcıları yetiştiren, ön şartlı olmayan ancak MAGMA 101 programının devamı niteliğinde olan, çevrim içi şekilde çalışmalarını gerçekleştiren bir programdır. MAGMA 101 programına katılmış olmasanız bile MAGMA 102 programına dahil olabilirsiniz.

 

Program Bölümlerinin İçeriği:

 

Giriş

MAGMA 102 programının giriş bölümünde katılımcılar zoom webinar kullanımını, önümüzdeki on bir hafta boyunca neler göreceğiz ve nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi öğrenir. Ses sağlığı ve ses kullanımı hakkında interaktif soru-cevap seansı ile programın başında sesini keşfetme yolunda ilk adımlarını atar.

 

Temel ve Derinleşme

MAGMA 102 programının temel ve derinleşme bölümünde katılımcılar müzik teorisi, solfej ve temel koro şarkıcılığı alanlarında yeni bilgiler öğrenir ve bu bilgilerde uygulamalar ışığında derinleşerek, koro şarkıcılığı temellerini oldukça sağlam bir dayanağa bağlamış olur.


Hasat

MAGMA 102 programının hasat bölümünde bu süreye kadar öğrenilen tüm bilgiler örnekler ve uygulamalar yardımı pekiştirilir ve soru-cevaplar yardımı ile açık kalan noktalar kapanır, netleşir.

* Orta seviye nota bilgisi ve solfej, 

* Müzik terminolojisi ve müzik tarihi, 

* Aralıklar, aralık çevrimleri ve akorlar, 

* Ton ve tonalite üzerinden eser analizi yapabilme, 

* Koro şarkıcılığı ve ses sağlığı bilgisi, farklı stillerde eser söyleyebilme, gibi becerileri edinebilirsiniz.


Şehir dışında yaşıyorum, yine de seçmeye başvurabilir miyim?

MAGMA 101 ve MAGMA 102 programlarımız çevrim içi gerçekleştiği için farklı şehir ve ülkelerden de programımıza dahil olabilirsiniz.

MAGMA 101 ve MAGMA 102 için yaş sınırı nedir? Katılmak için hangi yaş aralığında olmam gerekir?

31 Aralık 2009 ve öncesinde doğduysanız katılabilirsiniz. Üst yaş limitimiz yoktur.

MAGMA 101 ve MAGMA 102'ye nasıl başvurabilirim?

www.magmakoro.com adresinden ulaşabileceğiniz başvuru formumuzu doldurarak MAGMA 101 ve MAGMA 102'ye başvurabilirsiniz.

Facebook, Instagram gibi sosyal medya kanallarından başvuru yapabilir miyim, mesaj ve e-postayla katılmak istediğimi belirtmem yeterli mi?

Koromuza ait hesaplar dahil, hiçbir bir sosyal medya hesabına mesajla veya e-postayla ileteceğiniz başvuru istekleri maalesef değerlendirmeye alınmamaktadır. Başvurunuzun geçerli sayılması için web sitemizden ulaşabileceğiniz başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir.

MAGMA 101 ve MAGMA 102 için herhangi bir seçme olacak mı?

Hayır. MAGMA 101 ve MAGMA 102 için herhangi bir seçme ya da sınav sistemimiz olmayacaktır, yalnızca kayıt formunu eksiksiz doldurmanız yeterlidir. MAGMA 101 ve MAGMA 102 sayfasına ulaşmak için aşağıdaki butona tıklayın.

Başvuru koşulları nelerdir?

www.magmakoro.com adresinde yer alan başvuru formunu zorunlu alanları boş bırakmadan, doğru bilgilerle doldurmanız yeterlidir.

Daha önce bir çok sesli koroda şarkı söylemedim, yine de MAGMA 101 ve MAGMA 102'ye başvuruda bulunabilir miyim?

Elbette. Programımıza başvurmak için çok sesli koro deneyimine gerek yoktur.

Başvuru formunu doldurmaya çalışırken sürekli hata alıyorum, ne yapmam gerekir?

Seçme dönemlerimizde altyapı sıkıntıları kaynaklı erişim sorunları yaşayabiliyoruz. Eğer başvuru formuna telefondan ulaşamıyorsanız bilgisayardan, bilgisayardan açamıyorsanız farklı bir tarayıcıdan tekrar denemenizi tavsiye ediyoruz. Hiçbir şekilde erişim sağlayamazsanız secme@bogazicicazkorosu.com adresine e-posta atarak destek talebinde bulunabilirsiniz.

Başvurum sonrasında e-posta ve telefonla bilgilendirileceğim söylendi ancak henüz kimse bana ulaşmadı, ne yapmalıyım?

secme@bogazicicazkorosu.com adresine konuyla ilgili, ad-soyad ve iletişim bilgilerinizi içeren bir e-posta yazmanız durumunda en kısa sürede yanıt alabilirsiniz.

Programa kaydolmam için müzik eğitimi almış olmam, enstrüman çalmam ya da profesyonel olarak müzikle ilgilenmiş olmam şart mı?

Hayır, şart değil. Koromuza başvurmak için bu özelliklerin bulunması zorunlu değildir.

Program başvurumu tamamladım ancak daha sonra iletişim bilgilerimi değiştirmek zorunda kaldım, ne yapmam gerekiyor?

secme@bogazicicazkorosu.com adresine ad-soyad ve değiştirmek istediğiniz bilgileri içeren bir e-posta yazmanız yeterli olacaktır.

Zoom'a nasıl erişebilirim?

Zoom'a isterseniz internet tarayıcınız üzerinden isterseniz de cihazınıza yükleyeceğiniz Zoom programı üzerinden erişebilirsiniz. Cihazınızda Zoom programı yüklüyse seçme saatinde sizinle paylaşacağımız bağlantıya tıklamanız veya Oturum Kodu (Meeting ID) ve Şifreyle (Password) giriş yapmanız yeterli olacaktır. Cihazınızda Zoom yüklü değilse; https://zoom.us/join adresine Oturum Kodu ve Şifreyle giriş yaparak seçmeye erişebilirsiniz. Ya da aşağıdaki yöntemlerden birini kullanarak Zoom'u cihazınıza indirebilirsiniz:

Bilgisayar tarayıcıları için: https://zoom.us/download adresinden Zoom Client for Meetings eklentisini indirebilirsiniz.
 

Android işletim sistemli telefonlar için: https://play.google.com/store/apps/details?id=us.zoom.videomeetings adresinden Zoom Cloud Meetings uygulamasını indirebilirsiniz.
 

iOS işletim sistemli telefonlar için: https://apps.apple.com/us/app/zoom-cloud-meetings/id546505307 adresinden Zoom Cloud Meetings uygulamasını indirebilirsiniz.

Programa kabul edilmem durumunda ne oluyor?

Başvurunuzun olumlu değerlendirilmesi durumunda çevrim içi oryantasyonumuza davet ediliyorsunuz. Oryantasyonda genel bir tanıtım gerçekleştiriyor; takvim, genel işleyişi, çalışma sistemi ve planlarıyla ilgili bilgiler veriyoruz. Takip eden günlerdeyse çalışmalarımız başlıyor.

​Program dersleri nerede gerçekleşiyor?

2023-2024 sezonunda MAGMA 101 ve MAGMA 102 çalışmalarımız Zoom platformu üzerinden webinar formatında çevrim içi olarak gerçekleşecektir.

Programlar hangi gün ve hangi saatlerde gerçekleşiyor?

 

Düzenli webinarlarımız MAGMA 101 için Pazartesi akşamları 19.30-21.30, MAGMA 102 için Salı akşamları 19.30-21.30 saatlerinde gerçekleşmektedir.​

Rutin çalışma gün ve saatleri haricinde de çalışmalar oluyor mu?

İhtiyaç durumunda ve olası çeşitli projeler kapsamında ek çalışmalar olabiliyor. Belirlenen ek çalışma günleri, makul bir süre öncesinden koro üyeleriyle paylaşılıyor.

Her derse katılmam gerekiyor mu?

Evet. Normal koşullar altında, tüm derslere düzenli olarak katılım sağlamanızı bekliyoruz.

Okulların kapanmasıyla birlikte Haziran ayı sonrası programınız nasıl oluyor?

Korolarımızın programları genelde okullarla paralel gitmektedir. Ancak devam eden bir projemiz olması durumunda yaz tatili veya herhangi bir tatil döneminde de provalarımız olabilir. Programlar genellikle dönem başında paylaşılan e-takvimler ve gönderilen e-postalarla tüm koroya açıklanmaktadır. Eğer bu programla çakışan ve önceden belirlenmiş bir planınız varsa, bunu bizlere en kısa zamanda bildirmeniz gerekmektedir.

Koroya katılım için bağış ödemem gerekiyor mu?

Evet. MAGMA 101 ve MAGMA 102 için dönemlik bağış miktarı 5.500.-TL'dir. (Webinar programlarımız birer dönemliktir.)

Korolardan birine katılmam durumunda herhangi bir maddi gelirim olacak mı?

Hayır. Bütün korolarımız tamamen gönüllülük ilkesiyle çalışıyorlar.

Bir koroya dahil olduktan sonra farklı bir koroya geçme imkanım var mı?

Her koro için özel olarak belirlenmiş koşullar tamamlandığı takdirde, müzik komitesinin kararıyla, farklı korolarda deneme sürecine dahil edilebilir veya bir sonraki sezonun seçme döneminde farklı bir koro için yeniden seçmeye girebilirsiniz.

Seçme sonucunda herhangi bir koroya kabul edilmezsem veya istediğimden farklı bir koroya yönlendirilirsem seçmeye yeniden başvurabilir miyim?

Evet, seçmelere yeniden başvuruda bulunabilirsiniz; ancak her aday aynı sezon içinde yalnızca bir kez seçmeye dahil olabilir. Formu yeniden doldurmanız durumunda bir sonraki sezonun ilk seçme döneminde (takip eden bahar döneminde) seçmeye tekrar davet edilirsiniz.

Seçilmem durumunda bir korist olarak üzerime düşen görev ve sorumluluklar nelerdir?

- Bir koro üyesi olarak, bireysel başarımın, koronun başarısına önemli ölçüde etki edeceğinin farkında olmak,

- En az bir tam sezon boyunca yerleştirileceğim koro bünyesinde bulunmamın beklendiğinin farkında olmak,

- Planlanmış olan tüm provalar ve konserlere katılımımın zorunlu olduğunun farkında olmak,

- Planlanmış herhangi bir provaya katılamama durumumda, telafi provalarına katılma mecburiyetim olduğunun ve gerekli görülmesi halinde ödev, sınav vb. uygulamalara tabi tutulabileceğimin farkında olmak,

- Yeterli görülmediğim veya bir korist olarak sorumluluklarımı yerine getirmediğim takdirde konser/proje kadrosuna alınmama ihtimalim olduğunun farkında olmak,

- Prova veya konser kaçırmama sebep olabilecek herhangi bir acil durumum varsa, provalar için 5, konserler için 10 gün öncesinde koro yönetimine mazeretimi ve izin isteğimi bildirmem gerektiğinin farkında olmak,

- Belirtilen süre öncesinden bildirmediğim mazeretlerimin ve izin taleplerimin maddi ve manevi organizasyonel zararlar doğurması sonucunda, bu zararları karşılamakla yükümlü olduğumun farkında olmak,

- Korolarımızda; eğitmen ücretleri, çalışma alanına yönelik harcamalar, çevrim içi uygulama üyelik bedelleri, konserler ve çevrim içi üretimler için yapılacak harcamalar, koronun yönetim ve organizasyon giderlerini karşılamak amacıyla Yücel Kültür Vakfına bağış yapılacağını kabul etmek,

- Bir dönem tamamlanmadan bulunduğum korodan ayrılmam durumunda, bir dönemlik bağışı geri almayacağımın farkında olmak,

- Kişisel giderler ve yine kişisel kullanıma tabi tüm kostüm vb. malzemelerin bağış miktarına dahil olmadığının farkında olmak.

Seçme dönemini kaçırmışım, bir daha ne zaman başvuru yapabilirim?

Korolarımızın sosyal medya hesaplarını takip ederek en yakın seçme döneminden haberdar olabilirsiniz. Başvuru formlarımızı seçme dönemi dışında doldursanız da, bir sonraki seçme döneminde sizle iletişime geçilerek seçmelerimize davet ediyoruz.

Başvuru formu için tıklayın!

bottom of page